Vinen vi drikker i Les 4 Moulins

Når vi ankommer til Les 4 Moulins, går turen hurtigt til vinkooperativet ved rundkørslen lige neden for Route de Salernes. Som i de fleste landsbyer i de franske vindistrikter har de mindre drueavlere slået sig sammen i kooperativer, og i vores by har sammenslutningen Les Vignerons de Cotignac eksisteret siden 1905.

Terroiret

Cotignac ligger 230 meter over havets overflade i den øvre del af Var-regionen. Byens vinområde – eller terroir – er afgrænset af klippen bag byen, de omkringliggende bakker og ikke mindst det mægtige bjerg Mont Bessillon (730m), der beskytter området mod mistralen og andet dårligt vejr. Området strækker sig over 330 hektar og er især kendetegnet ved dyrkning af druesorten Mourvèdre.

Produktionen

Vinen er fordelt på to kvalitetsbetegnelser AOC Côtes de Provence og Vins de Pays du Var. Inden for de seneste 20 år har høsten givet mellem 15.000 og 20.000 hektoliter vin årligt, fordelt på 70 % rosé, 20 % rødt og 10 % hvidvin. Desuden produceres der olivenolie af 80.000-120.000 kilo oliven pr. år – heraf nogle fra L4M.

Landskaberne

Terroiret er opdelt i tre landskaber karakteriseret ved hver sin type jord:

Bakkerne (bjergsiderne): Pont Fract-distriktet, Nestuby, Les Oupaloux, Colle d’Auban, Gourlon
Dalene:  Clos de Ruou, Clos de Roucas, Condamine, Valbonnette, Camp d’Andriou, Térrisse
Højsletterne: Saint Martin-distriktet, Le Plantier, Camp de Mayoc

Priserne på røde, hvide og rosé i butikken ligger mellem 5 og 12 euro.

Kilde: https://www.vigneronsdecotignac.com/

Det store foto: Les Vignerons de Cotignac præsenterer sine vine for aktionærerne på L4M.