En mand og en by med en mission
Et højdepunkt på årets Højskoledage var udflugten til byen Callas, der ligger nær Draguignan, ca. 50 km øst for Cotignac. Udover besøg hos maleren Inge Hørup var formålet for de 29 kursusdeltagere at møde den danske journalist Bill Rathje og høre om hans bogprojekt, Callas Cooking. Her fortæller Sanne Prestegaard om oplevelsen:
På Callas torv blev vi budt velkommen af en storsmilende Bill Rahtje og fik en introduktion til byen. Derefter spadserede vi alle sammen til Callas Forsamlingshus, hvor byens tidligere borgmester Françoise Barre mødte os. Bill fortalte, hvordan Françoise havde været central i hans bestræbelser på at realisere den årelange drøm om projekt ”Callas Cooking”.
I forsamlingshuset var der dækket op med de lækreste forretter, skabt af to vidunderlige franske kvinder. De havde tilberedt en skøn fireretters menu og serverede for os. Vi sad ved smukt opdækkede borde og nød maden, mens Bill fortalte historier om tilblivelsen af sin bog samt franske gastronomiske og kulturelle anekdoter.
Bill havde set, hvordan madkulturen også i Frankrig ændrede sig og blev til kedelig pizza, pasta osv. Hans drøm var at skabe et fællesprojekt for byen, hvor mange var med til at samle byens familieopskrifter, menneskene og historierne bag dens madkultur.
Når der holdes fælles middage i forsamlingshuset i Callas, er der dans mellem retterne – og det skal man ikke sige to gange til aktionærer fra Mit Franske Slot. Vi dansede, grinede og nød dansen – en potentiel ny slotstradition blev skabt – nu er det kun op til os at føre traditionen videre. Efter en fantastisk lækker middag med de dejligste lokale vine var det tid at sige farvel til Bill og de søde damer og vende snuden hjemad mod Cotignac.
______________________________________________________________________________________________
Bill Rahtje
• Født 1952 i København
• Uddannet journalist og tidligere tv-vært på DR
• Bosiddende i København sammen med kæresten Anna Thygesen
• Købte i 2006 et gammelt byhus i Callas
• Har sammen med fotografen Palle Ivan Hansen udgivet Callas Cooking
med undertitlen Gastronomiske fortællinger fra en bjerglandsby i Provence.
Bogen er en blanding af originale provençalske opskrifter,
lokale historier og portrætter af gode folk i Callas.
Tak til Sanne for billeder.